30 nov. 2016

Photography is bokeh





Amine Fassi - — Syrphe – Lost

Jordan Parks – Untitled

Oscar Quintanilla — Perritos

Engeline Tan — A Paradise on moss



Lektionsplaneringen som vi i gruppen fick utifrån Photography is.. handlade om Bokeh!

Bokeh kommer från japanskans boke = suddig. Det är alltså det i en bild som är ofokuserat och suddigt som kallas bokeh.


Utifrån det  formulerade vi SKÄRPA/SUDDIGT - med fokus på det tekniska. Där eleverna (individuellt, även ok att arbeta i grupp) skulle testa på olika funktioner i kameran som får en bild att bli suddig. För att göra det tänkte vi att vi, som lärare, först förklarar lite om bokeh:

Bokeh skapas med hjälp av lång brännvidd (tele), stor bländare (fast) och närhet till motivet (macro).
tEX.
Bländaren inställd på t.ex. f/2.0
Brännvidd på över 100 mm


Att komma ihåg kan vara att om du ska fota ett objekt är det bra om det ligger så nära kameran som möjligt för att få mer bokeh i bakgrunden. Samtidigt som du har ett kort skärpedjup (f/2.0 eller mer). Lågt bländartal + lång brännvidd är alltså = bokeh.

Sedan får eleverna själva testa att fota varsitt exempel, antingen på en produkt eller någon form av porträtt - där någon del i bilden blir suddig. Jag tänker att det kan vara bra för att lyfta in bakgrunden som en kanske inte alltid tänker på. Att färger och former som inte är i fokus/det centrala objektet också kan lyftas fram och tas upp som något som påverkar uttrycket i en bild. Efter det momentet pratade vi lite om att eleverna exv skulle kunna lägga upp sina bilder på bloggen om de har någon. HEJS!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar