7 feb. 2015

Reflektion TRE


Alla säger att hon bor så tjusigt. Lykke är galen i heminredning och kanske skulle hon måla sitt rum nougatrosa, och så bokhyllan mörk och rosa och klä om soffan med svart velour.
Lykke beslutar för att väga sig och hon har redan vägt sig på morgonen och Lykke väger sig alltid på morgnarna, utom efter de dagar, då hon har ätit mer än de 2000 förstås. Tänk om vågen visar fel börjar Lykke plötsligt tänka och det är ju en gammal våg och kanske väger hon inte 58,3, utan bara 57 eller kanske till och med 59. Lykke ser på klockan, hon hinner precis köpa något tungt att väga. På Irma köper Lykke först fyra kilo tvättmedel men hon är inte säker på att fyra kilo tvättmedel räcker för att kontrollera vågen. Hon köper en liter päronjuice och en liter plommonjuice och det är två kilo.
Nu svettas hon över hela kroppen, och det börjar bli invecklat med allt räknande. Hon köper fort två liter glass till extrapris. En liter vaniljglass och en liter nougatglass.
De femton kilona kostar Lykke 258 kronor och tyvärr får hon syn på en Othellotårta i bageriets fönster, när hon ställer kassarna för att vila litet. Lykke köper tre bitar och känner sig mycket syndig. Men hon kan väl fira, att hon har bestämt sig för att banta. För 117:e gången, tänker Lykke. Men den här gången, den här gången är det allvar.




 

Texten är delar ur en av novellerna i boken "Håll käften och var söt" av Vita Andersen. Jag utgick från den och en artikel om ätstörningar (http://www.dn.se/sthlm/atstorningar-okar-kraftigt/) när jag gjorde show and tell-uppgiften. Tänkte från början bara göra en enda stor bild/karta av hennes hem och blandningen av modetidningar, bokmärksänglar, bakelser, vågen och måttbandet, men skalade ner det och gjorde det till en serie istället eftersom det blev alldeles för plottrigt. Kanske kan man ändå koppla rummet och fårfällsLykke till kartläggning. Hennes sätt att leva, hur hon skuldbelägger sig själv och det konstanta missnöjet med sitt liv och sin kropp, samtidigt som hoppet om att en dag bli perfekt finns kvar. Mäta, väga, äta, mäta, väga, äta. Hur ska någon på egen hand lyckas bryta ett mönster som det?



KARTAN
Map as art & kartors betydelse.
Jag har funderat lite på vad kartor kan vara och hur och när kartor inte definieras som kartor. Allt går att kartlägga och spåra. Som det står i boken, kan man kartlägga minnen, mentala tillstånd, framtidsvisioner.
Våra föreställningar av platser vi aldrig varit på och bilden vi har av dem när vi lämnar dem. Streck, linjer och riktningar. Jag tänker på det kommande gestaltningsprojektet mycket ovanifrån och hade velat ha en helikopter till mitt förFOGaNDE.:~} Biskopsgården för tyvärr med sig dåliga minnen för min del. Men vaskar jag lite djupare finns kanske ett riktigt guldkorn där. Eller så är det bäst att skaffa sig helt nya upplevelser, så det ser jag fram emot...
Här är i alla fall lite fina bilder från instagramkontot dailyoverview::::::




 













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar